Обучават врани да събират фасове в градовете

207

Снимка:pixabay

Над 4,5 трилиона фасове годишно се изхвърлят по земята в цял свят. 98% от тях са от пластмаси като целулозен ацетат и са им нужни над 10 години, за да се разградят. Почистването в градска среда е трудно, защото дъждът и вятърът често преместват фасовете на неудобни за достигане места.

Датска стартъп компания смята, че е намерила решение на този проблем. Отговорът е: врани.

Рубен ван дер Влойтен и Боб Спикман се дразнят на фасовете, изхвърляни навсякъде из градовете, и стигат до възможно решение на проблема. Те възнамеряват да обучат врани, които да събират фасове в градски условия. Двамата дизайнери са създатели на компанията Crowded Cities и първият им продукт е тренировъчно устройства, което дава награда на враните, след като донесат фас и го пуснат в специалния контейнер.

Снимка: Crowded Cities

Враните имат отлична памет. Изследователи от Сиатъл тествали паметта им и останали особено изненадани. Хванали седем врани, маркирали ги и ги пуснали. Всеки път, когато учените се разхождали по двора, враните ги бомбардирали отгоре. Не само маркираните врани си отмъщавали. Всяка врана в околностите знаела в кого да се прицели. Което доказало отличната памет на враните и това, че те много добре общуват помежду си.

Снимка: Crowded Cities

Едно тяхно специално умение, което ги поставя по-високо сред другите птици, е, че могат да си правят инструменти, с които да достигнат определена храна. Те оголват клони, за да си направят пръчка, с която да бъркат в дупки на насекоми, а в лабораторни условия са още по-изобретателни.

При един лабораторен експеримент врани били оставени с набор от материали и храна на труднодостъпно място. Една от птиците огънала жица, използвайки ръба на стъкло, за да си направи кука, с която да хване дълга пръчка, а чрез нея да стигне до храната. Това са изключителни умения за решаване на проблеми за животно, което за повечето хора символизира смъртта.

Ако устройството на датчаните влезе в употреба, може да очакваме все повече близки срещи с гарваните и доста по-чисти градове.

Източник: Interesting Engineering

Превод и редакция: „Нова Вест“