Испанското правителство продължава стъпките по отмяна на автономията на Каталуния

24

Испанското правителство обяви, че продължава стъпките по отмяна на автономията на областта Каталуния, след като регионалният сепаратистки лидер заплаши да обяви независимост от Испания, ако Мадрид продължи с „репресията” си, съобщава Канал3.

За събота е насрочено извънредно правителствено заседание, което ще бъде посветено на най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия.

„Испанското правителство ще продължи с процедурите, описани в член 155 от Конституцията за възстановяване на законността в каталунското самоуправление”, се казва в изявление. Визиран е член от основния закон, който позволява на Мадрид при извънредни обстоятелства пряк контрол върху региона.

Мадрид даде краен срок на каталунския лидер Карлес Пучдемон до днес в 10 ч. сутринта да каже ясно обявил ли е независимост или не, след двусмисленото му изказване миналата седмица, както и да се откаже от домогването си за отделяне от Испания.

В писмо, изпратено до централното правителство, когато крайният срок изтичаше, Пучдемон каза, че ще продължи с едностранната декларация за независимост, „ако централното правителство упорства в осуетяването на диалога и продължава репресиите”.

Пучдемон обаче каза също, че миналата седмица не е била обявена независимост. Въпреки това, централното правителство каза, че той не е дал отговор на неговите условия.