България ще вземе участие на най-голямото винено изложение в Брюксел

40

България става страна-партньор на най-голямото изложение за вино в Белгия, Холандия и Люксембург – „Мегавино“.

Събитието ще се проведе от 21 до 23 октомври 2017 г. в гр. Брюксел. Представянето на България се реализира от Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори са още Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на туризма и Община Пловдив.

България ще бъде представена на най-големия щанд. Той заема 150 кв. м. и е централно разположен. На два ТВ екрана ще се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г. България ще бъде представена от 9 винопроизводители на „Мегавино“. Това са „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Същевременно през целия месец октомври се осъществява рекламна кампания на страната ни като винена дестинация в белгийски медии и на сайта на изложението.

Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет. В рамките на 3 дни ще има мастъркласове за българските сортове (всеки ден – по 3). Те ще се водят от белгийски дегустатори, посетили страната ни като домакин на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. На българския щанд ще бъде и официалното откриване на цялото изложение. Предвижда се да започне с български народни танци. По-късно ще бъдат предложени за дегустация български сирена и месни продукти.

Международният експерт Филипо Балдан, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, ще представи модерни коктейли с българска ракия. На официалното откриване на 20 октомври 2017 г. се очаква да присъстват посланикът ни в Белгия Мая Добрева, представители на Министерството на икономиката, на ИАНМСП, на Министерство на туризма, Министерство на земеделието, Министерство на външните работи, посланици и дипломати от други европейски страни, водещи белгийски медии и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия.

„Мегавино“ е най-голямото изложение в сектора в страните от Бенелюкс. На площ от 10 000 кв. м. се представят над 450 изложители от 27 страни. Очакват се над 30 000 посетители, които са предимно вносители, производители, представители на търговски вериги, ресторанти, хотели и любители на виното.