10 световноизвестни личности, за които не се знае дали наистина са съществували (Снимки)

400

1. Мулан

Дисни направиха филм по легендата за китайското момиче, което се обличало като мъж, за да се бие на мястото на баща си. По принцип се смята, че Мулан е действителна личност. Но доказателствата сочат друго. Според китайски исторически източници Мулан вероятно е била измислена героиня, базирана на личността на Уей Хуаху, истинска жена-воин в древен Китай.

2. Шекспир


При толкова негови творби няма как да не сме сигурни, че е съществувал. Има и негови изображения. Много хора обаче са убедени, че Уилям Шекспир е просто псевдоним и човекът, който в действителност е написал пиесите, е изгубен за историята. За много личности има подозрения, че стоят зад името на Шекспир – Франсис Бейкън, Бен Джонсън, Кристофър Марлоу. Има предположения и за графа на Оксфорд, Едуард де Вер, който пишел поезия, много подобна на Шекспировата, и ползвал псевдоними, защото като благородник не желаел името му да се свързва с пиеси за развлечение на нисшите класи. Според някои учени има вероятност след смъртта му пиесите му да са публикувани под името Шекспир.

3. Робин Худ


Всички знаем историята за легендарния английски герой, който вземал от богатите и давал на бедните в Шеруудската гора с банда разбойници . Историите са фолклор, но съществувал ли е Робин Худ реално или и той е измислен персонаж? Когато легендите за него се появили през 13 и 14 век, много разбойници си присвоили името му. Според някои източници Робин Худ е базиран на благородника Фълк Фитзуорън, който се опълчил срещу крал Джон.

4. Конфуций


Историци смятат, че е роден в Лу, Китай, и е създал училището Ру. Но в различните исторически източници Конфуций е учител идеалист, амбициозен политик или супер герой от 5 век пр.н.е. Повечето източници за Конфуций са пълни с неточности и невероятни факти.

5. Мария Магдалена


Според ВВС няма никакви реални доказателства за това, че Мария Магдалена е била жена, която се продава за пари. Библията никога не я е описвала като грешница, да не говорим за платена компаньонка. Там е описана като добра жена, измила краката на Исус и станала свидетел на възкресението му. Има и по-радикални предположения като това, че Магдалена се е омъжила за Исус. Тя изглежда често е бъркана с друга библейска Мария.

6. Сун Дзъ


Учените всъщност не знаят нищо за произхода на „Изкуството на войната“, освен че се е появила, когато военните са имали нужда от нея. Няма свидетелства за Сун Дзъ като автор на книгата. По-вероятно е книгата да е сглобена от китайски военни уроци, събирани с поколения.

7. Мойсей


Въпреки показваното във филмите, еврейски роби не са строили пирамидите. Според някои историци личността на Мойсей се базира на тази на египетския фараон Акхенатен, който изоставил комфортния си живот и тръгнал да търси нова земя. Неговият бог не му говорел чрез горящ храст, а чрез огнен диск (Слънцето), който той убедил египтяните да почитат.

8. Омир


Авторът на „Илиада“ и „Одисея“ остава обвит в мистерия. Със сигурност той не е съчинил историите, защото за тях се говори 1000 години преди Омир. Той просто пръв ги записва. Според някои е бил сляп, а според други е бил жена. Някои историци смятат, че зад името Омир не се крие личност, а група гръцки учени.

9. Крал Артур


Фантастичните легенди за него са фолклорна смесица. Но базирана ли е личността му на реален персонаж? Някои историци предполагат, че това е римският пълководец Луциус Артуриус Кастус. Според други е Риотам, крал на бретонците през 5 век.

10. Питагор

Не е намерено нищо, реално написано от Питагор. Цялата информация за него е от други източници като учениците му, известни като питагорейци. Има съмнения дали той или учениците му са автори на теоремата му.

Източник: grunge.com

Превод и редакция: „Нова Вест“