Напусна ни певицата Андрония Попова

312

Певицата Андрония Попова-Рони почина на 44-годишна възраст.

Нейни близки съобщиха, че си е отишла на 16-ти октомври след тежка битка с рака.

Рони беше неразривна част от алтернативната музикална сцена в България. Освен като лице на групите Nasekomix и Help Me Jones, тя доби популярност и като член на суинг триото Sentimental Swingers. През годините участва и в много проекти, посветени на джаза – нейната голяма страст.

Андрония Попова е завършила пиано и класическо пеене в столичното музикално училище „Любомир Пипков“, а по-късно – арт мениджмънт в Нов български университет и вокална педагогика в Софийския университет.

Впоследствие е приета в музикалния колеж „Менис“ в Ню Йорк.

Нейна музика е изпозлвана в редица оългарски филми, сред които „Източни пиеси”, „Прогноза“, „Каръци” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, пише Нова телевизия.

Две години тя прекарва в САЩ, където през 1997 г. заминава да учи джаз пеене. Няма пари да плати цялата такса, въпреки че е спечелила стипендия за следването. За да я събере, работи в магазини, хотели и в казино в Атлантик Сити.

По някое време е преводачка и секретарка на съмнителна фирма на руснаци от нюйоркския квартал „Малката Одеса”.

В един момент усеща, че с два часа сън на ден, откраднати в автобуса на път от Ню Йорк за Атлантик Сити, започва да вижда живота изкривено, да се откъсва от тялото си.

Малко преди да загуби себе си някъде из просторите на Америка, се връща в България. През 2001 г. набързо с приятели и с бившия си мъж и баща на дъщеря й прави групата Nasekomix.

Името на Рони и Nasekomix нашумя покрай филма „Източни пиеси“ на Камен Калев, който накара публиката в Кан да плаче и ръкопляска, а после направи същото и у нас.