Измамата със закупуване на евтини общински жилища се разраства

0
blank
Снимка: бТВ

Снимка: бТВ

Стотици хиляди левове е „заработила” измамната схема за евтини общински жилища в София.

За това свидетелстваха потърпевши пред БТВ .

Престъпниците набелязват жертвите си в група, в която родители търсят изоставените си деца, а други хора се надяват да намерят биологичните си майка и баща. „Това е нормалният начин, по който се случват нещата в държавата България”.

Така мъж обясни решението си да даде над 8000 лв. на жена, представила се като Иванина, която твърдяла, че има контакти на много високо ниво в общината и, с помощта на премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова, може да уреди продажбата на общинско жилище на данъчна оценка – за 25 до 40 000 лв.

Това обаче е само едно от „разклоненията” на измамната схема. Лили Апостолова (на снимката), администратор на групата „Търсим се”, разказа, че Иванина е „маша” в друга може би не толкова доходоносна, но още по-неморална схема – Фейсбук групи с платен достъп, в които се твърди, че много по-лесно се прави връзката между деца и родители, но всъщност се дава напълно невярна информация. Зад групите, по думите й, стоели жени на име Дарина Атанасова и Ивелина Петкова.

Те копирали облика на „Търсим се” под няколко имена, включително – „Къде си”. За Петкова имало данни, че работи в съда в Стара Загора и от там изнася информация срещу пари. Иванина, на свой ред, в един от профилите си посочвала като своя месторабота МВР и така създавала по-голямо доверие у хората. За да се възползват от услугите на трите, потребителите трябвало да плащат такса – по лев на месец.

Поне една от групите е с около 9000 члена. Лили Апостолова подчерта, че нито „Търсим се”, нито другата легитимна организация – Българска асоциация „Осиновени и осиновители” не събират пари. „Ние периодично предупреждаваме, но желанието надделява над разума”, коментира тя.

Не е само това – в паралелните групи циркулирала и фалшива информация. Така майка с ДНК тест установила, че не е била свързана с дъщеря си. Известен адвокат бил потресен, след като при него се появила жена, твърдяща, че го е родила – а той не е осиновен.

реклама

реклама