Ето кога следващия уикенд променяме стрелките на часовника

64

Другата седмица преместваме часовника с 1 час назад.

В 4:00 часа сутринта на 29 Октомври 2017 г. преместете часовниците си час назад. Другояче казано 4 часа на стане 3 часа.

Ще спим с 1 час повече, но също така и ще започнем работа с 1 час по-рано.

Лятното часово време е въведено за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина.Така обаче ще се стъмва по-рано.

Отново през март догодина ще преместим стрелките с час напред, за да въведем лятното часово време, създадено с цел по-дългото ползване на слънчевата светлина и пестене на разходи за осветление.

Преминаването към зимно часово време в Европейския съюз обикновено се съпровожда с 84-процентно увеличаване на пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходци, предупреждава белгийската служба за монторинг на движението по пътищата.

Някои изследвания откриват връзка между смяната на часовото време и пътните инциденти. Продължило няколко години проучване на канадска застрахователна компания показа, че след преместването на стрелките с час назад катастрофите се увеличават с 16% в сравнение с последните две седмици от лятното часово време.

Пикът на авариите е през седмицата, след като бъдат преместени часовниковите стрелки. Това се обяснява с психологическата адаптация на организма на човека към променените условия.

В тази връзка на пешеходците се препоръчва да бъдат по-внимателни, добре е да носят и светлоотразителни елементи по дрехите си, за да се забелязват добре в тъмното.