Бойко Борисов: Имаме абсурдна социална политика

47

Имаме абсурдна социална политика, трябва да създадем задължително усещане за справедливост.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с контрабандата премиерът заяви: „Има много неща, които когато се приключат или дадат добър резултат престават да бъдат интересни или да бъдат новини, без да се оценява трудът на хората в тях. Когато преди 2 години поехме управлението контрабандата на цигари беше 34% и всички компании искаха да напускат България, а бюджетът се пълнеше с по около 2 млрд. лв. по-малко“.

„Сега по техните данни, нищо общо с тази статистика няма правителството, тя е под 7, дори към 6%. Смятайте 30% като се умножи по мита и акцизи колко милиарда на година пари са отивали в черния сектор. Не може да си представите какви усилия са били да събера на едно място данъчни, митници, ДАНС, полиция, прокуратура, ГДБОП. По този начин дойде резултатът“, добави той и поясни, че същото е и за алкохола и горивата. „Затова и приходите са толкова повече в бюджета. Затова си позволяваме и повече харчове. Това е огромно усилие, което изисква всеки ден да се продължава. В битката с контрабандата – мисля, че надделяхме. Нова само 2 месеца служебно правителство – 200 млн. по-малко в бюджета. Не коментирам фактите, можете да го видите“, каза още Бойко Борисов.

Относно административната тежест премиерът коментира: „Над 100 закона променихме това, за да я облекчим. Това ще стане. Прави се, много неща се премахнаха. Ще се премахнат и тези. Няма да се спирам върху цифрите и върху всичко останало, защото вие като бизнес го усещате“.

„Облекчаваме по всякакъв начин, особено за туризма, да се взимат работници от Украйна, Беларус, Молдова, а всъщност нашите българи отиват във Франция, в Италия там да работят – готвачи ,сервитьори, камериерки. Можем ли да си направим така заплатите. Не е голяма разликата, особено при тези толкова печеливши бизнеси, които имаме и да си останат българите тук?“, попита Борисов и заяви, че може със сигурност. „Сега ние сме на критичните 6 % безработица. В общи линии това са голяма част от тези 6 % са хора, които не искат да работят. Имаме абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде“, обясни премиерът.

„Около 10 хил. деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училища тази година. Те щяха да останат неграмотни. Сега продължаваме, защото се оказа, че миналата година има такива, които не са влезли в училище“, добави той. „Десетки хиляди деца ще останат и след 11-12 години, когато ще станат трудоспособни, те няма да могат нито да пишат, нито да четат. Е, каква конкурентоспособност тогава ще правим? Отново ще легнат на социалните системи, от които пари вие давате, за да ги поддържаме. Те са милиарди“, заяви Борисов.

„Ние трябва да създадем задължително усещането на хората за справедливост. Колкото повече работим в тази посока, толкова ще е по-добре. Защото като дойде петък няма разминаване по улицата. Няма разминаване по „Витошка“. Кафе няма празно. Зле сме, но колко да сме зле като София не можеш да се разминеш? Ще кажете София е различно. Не е различно, и Бургас, и Варна“, коментира той. „Но приоритет на приоритетите, когато го мислихме, дано не сме сгрешили, но съм убеден, че не сме, може би една седмица, с колегите бяхме опозиция, по цял ден това си говорихме, кое да е важно. Стигнахме до извода, че образованието“, добави той. По думите му то ще даде резултат в най-далечно време след 11 години. „Затова решихме двойно увеличение на учителските заплати, за да върнем и добри преподаватели и да ги мотивираме максимално да обучават децата по-добре. Това са по 350 млн. на година повече“, коментира той. Според Борисов в една държава всичко е приоритет.

Относно ситуацията на Балканите, премиерът поясни: „Виждате какви военни съюзи се правят. Виждате дори на Балканите ние сме единствените, които нямаме и понеже водим мирна политика, и с дипломация, и с твърдост, но целенасочено. Всички знаят, че ние искаме на всяка държава да помогнем, пазейки разбира се, нашият интерес, и затова сме фактор“.

„В Албания 114 години не искаха да признаят нашето малцинство. Сега другата седмица Еди Рама ще дойде. Вчера му се обадих: „Сега си вече добре дошъл. Сега вече българите ще ти се зарадваме, защото показахте, че сте европейци“. Какви атаки за това, че поддържаме добросъседски и приятелски отношения с Турция понесох. Да, но само България има нулев натиск от страна на Турция и Турция си изпълнява ангажиментите. Е ли си мислите вие, само да ви върна 6 месеца назад, как минаха изборите и за президент и за парламент – № 1 атака по нас беше бежанската криза“, заяви Борисов.

„Помните ли какви маймунджалъци ни правеха на Харманли, на Овча купел или сте забравили. Аз помня. Помните ли какви бунтове организираха. Готови да запалят държавата, само да спечелят изборите. Все пак, ако не се бях договорил с Ердоган да пазим заедно границата, как щеше да бъде. Да, много е популярно да говориш срещу него”, заяви Бойко Борисов.