Министърът на здравеопазването: Човекът почина, но аз изпитах душевно удовлетворение от професионалната си работа

39

Снимка: bnr.bg

Най-голямата грешка е да допуснеш субективен момент в работата си. Трябва да се спазва протокола, за да бъдеш ефективен, независимо кой е пациента. Допуснеш ли субективен момент, рискуваш да сгрешиш”. Това заяви заяви министърът на здравеопазването д-р Николай Петров пред NOVA.

Преди седмица той реанимира човек, припаднал пред Министерството на здравеопазването. Д-р Петров дори се качва в линейката и помага на спешния екипа. „Линейката беше прекрасно оборудванa, а колегите си свършиха работата прекрасно”, каза здравният министър. Все пак пациентът по-късно починал.

Интересното в тази история е, че от това аз изпитах душевно удовлетворение. Въпреки че човекът почина, Бог да го прости! Т.е занимах се с професионална работа, от която получих удовлетворение”, коментира здравният министър.

Петров посочи, че медиците са длъжни да действат по регламент дори, когато това противоречи на човещината. „А тези регламенти не винаги са приятни като резултат”. Така той коментира отказа на лекари от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” да помогнат на ранен мъж на метри от болницата.

Относно случаите, в които на пациенти е отказвана помощ в няколко болници Петров заяви, че няма ясно разписан регламент, ако един пациент е зле, къде да бъде закаран и кой ще се заеме с него. „Това може да бъде регламентирано, но с доста широк консенсус”, каза министърът.

Проблемите в болниците във Враца и Ловеч д-р Петров коментира така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”.

Има застрашени болници. Вземаме мерки”, добави още здравният министър, по отношение на риска от фалит на здравни заведения.