288-метров тиквеник изготвиха за празника на тиквата в Севлиево (СНИМКИ)

67

Снимка: БТВ

За 13-а поредна година в Севлиево се провеждат есенни празници на тиквата. Те започнаха на 12 октомври и продължават до днес. Тазгодишното издание е под наслов „Фиеста по тиквено време“.

Програмата включва творчески ателиета за деца, изложби, спектакли, танцова фиеста с ритми от различни страни, арт-ателиета по фламенко, латинотанци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти и пр., шествия, концерти. Тази година за първи път има и благотворителна томбола, средствата от която ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на деца и младежи в неравностойно положение.

Днес празникът продължава с пъстро „Тиквено парти“, очаквано от любителите на кулинарните изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба, а гостите на празника ще опитат от над 280-метровия тиквеник, приготвен от севлиевски ресторантьори.

Всяка година се стараем тиквеникът да е все по-дълъг. Започнахме от около 198 метра, тази година е 288 метра, не знам след 10 години дали площадът ще е достатъчен, за да го разположим, каза Иванка Александрова пред БТВ, един от майсторите на кулинарното изкушение.

В приготвянето на тиквеника участват четири ресторанта. За него са използвани 63 кг кори, 120 кг тикви, 21 кг захар, 12 кг пудра захар, 16 кг орехи, 22 л олио, половин килограм канела и 0,2 кг ванилия. И много любов, сподели тя.

Снимка: БТВ

В Севлиево приготвят и всякакви други вкусотии с тиква, например чийзкрем, чийзкейк, крем карамел, сладка, мармалади. Една от най-типичните за региона рецепти е за печена тиква, като тайната ѝ е при печенето да се сложи малко мед. Сладкото от тиква пък се приготвя, като парченцата се поставят във варов разтвор за няколко часа, след което се сваряват в захарен сироп. Слага се и индрише.

В кулинарната изложба са включени всякакви вкусотии, приготвени с тиква. Има много интересни рецепти, забравени рецепти, модерни, иновативни – има от всичко и участниците наистина са се постарали, коментира Токев.