Разтърсващи подробности за бандата на депутатския брат (СНИМКИ)

54

На 8 лица от Русе са повдигнати обвинения и са задържани за срок до 72 часа.

7 от тях са обвинени за участие и организиране на организирана престъпна група, която се е занимавала, от началото на 2015-та година до вчерашното им задържане, с рекет. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с проведената вчера специализирана полицейска операция на територията на град Русе. „Осмото задържано лице е жена, на която е повдиганото обвинение, заедно с 4 от участниците в групата, за отвличане и последващо изнудване, пише Блиц.

Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлечения е служител на фирмата на ръководителя на групата, тъй като е бил подозиран за кражба. Впоследствие, като е използвана сила и заплаха, е принуден да поеме имуществено задължение – да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева“, уточни прокурор Арнаудова. Тя подчерта, че във вчерашния ден, под ръководството на Специализираната прокуратура са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 лица, двама от които с тайна самоличност.

Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 лични обиска на лица. „При тези следствени действия са открити: 4 броя метални палки; 3 пистолета, от които боен, 1 газов и един преработен от газов в боен. Открита е и една електрошокова палка, 107 патрона, 2 бр. ножове и артилерийски гръм, което представлява 400 гр. тротил“, обясни прокурор Арнаудова. По думите й за държането на огнестрелните оръжия и боеприпасите има отделни повдигнати обвинения.

„Днес, в 13.00 часа, се очаква Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд задържането под стража и на 8-те лица“, обясни говорителят на главния прокурор и уточни, че ръководител на групата е брата на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия. Илия Стоилов е действал като подбудител. Сред задържаните е и синът на шефа на русенския КАТ Михаил Манов – Мануел.