Ирак и Турция се подготвят за удар по кюрдите

20

Снимка: presstv.ir

Tурският военен контингент в Сирия се окопава съвсем близо до позициите на кюрдските бойци в района на град Идлиб, докато на иракска територия правителството в Багдад се готви за удар по отрядите пешмерга в богатия на нефт Киркук. И на двете места кюрдите практически сами отвоюваха територии от „Ислямска държава”.

Според Анадолската агенция тежка механизация работи денонощно за изграждането на отбранителни позиции по линията Идлиб – Арфин. На някои места фортификациите ще са на само 3-4 километра от предните постове на Отрядите за народна самозащита на сирийските кюрди.

Официално турските военни нахлуха в Сирия, за да бъдат гаранти за прекратяването на огъня. Факт е, обаче, че операцията започна след референдума на кюрдите, с който те ясно заявиха, че вече не искат да бъдат най-големия народ в света без собствена държава.

Допитването ядоса и Ирак, който би бил силно потърпевш от отделянето на провинциите, които сега са под кюрдски контрол. По време на режима на Саддам Хюсеин няколко въстания там бяха потушени с много кръв, бруталности и даже използване на бойни отровни вещества.

Днес иракските правителствени части се прегрупират в района на Киркук. Появиха се информации, че всъщност даденият от Багдад ултиматум към кюрдите вече е изтекъл, но на този етап няма започнати нападателни действия. При всяко положение 6-те хиляди пешмерга, които изгониха джихадистите от региона, отхвърлиха искането на правителството.

Според „Ройтерс” ирански представител е пристигнал за преговори. Отново на дипломатическия фронт с голям интерес се очакваше визитата на турския премиер Бинали Йълдъръм в Багдад. Тя обаче пропадна в последния момент, като това показва, че вероятно все още не са преодолени напълно разминаванията в плановете за съвместни действия срещу кюрдите.

Ирак, например, иска пълна блокада на техните територии, спиране на износа на петрол, но и изтегляне на турската армия от Башика. Турция не дава ясни отговори на всички тези въпроси. Петролният е с особено голям заряд, защото преди време Анкара беше критикувана за това, че е допускала нелегален внос на горива от териториите на „Ислямска държава” и сега отново има твърдения, че влиятелни бизнесмени купуват нефтопродукти „на черно” – но от кюрдите.