Македонците и гърците в Албания скочиха срещу признаването на българско малцинство

37

Снимка: Kuvendi

След продължили дълго време дебати албанският парламент прие тази нощ закона за защита на малцинствата, в който бе включено и българското национално малцинство.

„За“ закона гласуваха 102 депутати, 10 бяха против и един се въздържа, предаде агенция МИА, цитирана от Агенция „КРОСС“.

Председателят на македонското дружество „Илинден“ Никола Гюргай заяви, че е недоволен от отношението на албанските власти.

Албанските власти съзнават, че грешат, но отстъпиха пред заплахите на България, че ще наложи вето върху началото на преговорите за членство в ЕС. Според всички преброявания на населението в Албания не е имало българско малцинство.

Искахме от депутатите законопроектът да не се приема, защото това не е в интерес не само на македонското малцинство, но и от национален интерес на Албания е да не приема въображаемото българско малцинство, защото утре последиците ще бъдат много сериозни за Албания, тъй като за всяко нещо ще бъде шантажирана от България. Но ето че се случи и това, което най-малко очаквахме. Това е геноцид над македонци и деформация на историята и на истината пред очите на Европа„, каза Гюргай .

И единствената македонска партия в албанския парламент реагира остро и поиска да не се признава българско малцинство, защото в Албания живеели само албанци, а не българи.

Неотдавна външният министър Дитмир Бушати отхвърли искането за признаване на българско малцинство в Албания, като каза, че тази глава е затворена и притежанието на паспорт на друга държава не означава и етническа идентичност. „Много албанци имат италиански паспорти. Това не означава, че Италия трябва да иска свое национално малцинство в Албания„, каза Бушати.

Най-гласовит против текста на закона бе депутатът Вангел Дуле от гръцкото малцинство, който смята, че законът не съответства на международните конвенции. Според него той се „характеризира със спомени от студената война. Мисията на този закон не е изпълнена и с някои членове се връщаме назад„, каза Дуле.