Сънищата помагат на геймърите да вдигнат нивото на играта си

34

Снимка: Pinterest

Изследователи от Международния институт по невронауки в Бразилия смятат, че сънищата, свързани с компютърни игри, вероятно помагат на геймърите да стават все по-добри на любимото си заглавие.

Те подложили 22-ма доброволци на двудневен тест в своята лаборатория, свързвайки ги към електроенцефалограф

Първата нощ те не играли на никакви игри, но на втората били накарани да се пробват на класическия Doom за около един час, преди да си легнат, пише „Обекти“. На другата сутрин се оказало, че половината участници сънували неща, свързани по един или друг начин с играта – кръв, чудовища, пушки двуцевки, електрически резачки и т.н., а останалите – с лабораторията.

Когато ги накарали да играят отново на Doom обаче, изследователите открили, че хората, имащи гейм сънища, станали с една идея по-добри в убийството на виртуални чудовища, умирали по-малко по време на игра, били по-точни при стрелбата и т.н. Но всичко с мярката си – онези играчи, които прекалили с Doom сънищата си, нямали кой знае какъв напредък.

Ако сте прекалено обсебени от нещо и сънувате твърде много кръв и чудовища – това няма как да ви се отрази добре”, смята Сидарта Рибейро, един от основните отговорници за това проучване.

Същото нещо наблюдаваме и при кофеина – малките количества са полезни. Прекалим ли – става опасно.