Как да сме сигурни, че био продуктите в магазините са истински

107

През последните години се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на регламента, приет от Европейския съюз

За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е наистина био, трябва да потърсим върху опаковката логото на ЕС за био храни, както и номера на сертифициралия го орган, пише Nova.

Сертифициращият орган са частни фирми, които следят работата на био производителите. За България те са 16. Всички те спазват правила, заложени в Европейския регламент за био земеделие.

В България има 7000 оператори на био продукция, част от които са само търговци, внасящи стока от чужбина. След като производителят получи своя сертификат за био качество, контролният орган извършва ежегодни проверки. Проби се изпращат в сертифицирани лаборатории. Контролът върху сертифициращите фирми пък се извършва от Министерство на земеделието.

Когато се приберете вкъщи и искате да разберете повече за био продукта, който сте купили, може да сканирате баркода върху опаковката с безплатно приложение от своя телефон. Получавате информация за направените изследвания, както и достъп до сертификатите за био земеделие.

Според експертите от лабораториите обаче има пропуски в регламента за изследванията. Затова препоръчват по-строг контрол, за да не се подвеждат потребителите.