Огнеборците в Нови пазар с по-добри условия на труд

105

Снимката е илюстративна

Санирането на сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Нови пазар започна

Условията на труд на огнеборците в града ще се подобрят след като проектът бъде финализиран, съобщи за Нова Вест ОДМВР Шумен.

Сградата на районната противопожарна служба е построената през 1951 година. През годините текущите ремонти са извършвани с доброволен труд на пожарникарите. През 2005 година е бил препокрит покривът на сградата.

Условията на труд през годините стават все по-лоши. Помещенията, в които работят пожарникарите са с много лошо осветление, с падаща мазилка, с напукани стени. Сградата на пожарната служба ще бъде ремонтирана по проект на община Нови пазар. Ремонтът е на стойност 519 299 лв., от които 472 427 са безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж”, а 46 871 лв. са финансирани от Община Нови пазар.

„Сградата е в много лошо състояние. Лично аз имах възможността да вляза вътре и да видя за какво става дума. Недопустимо е такава важна служба като РСПБЗН да се помещава в сграда, която е пред събаряне. Надявам се след реализиране на проекта нашите огнеборци да се трудят при по-добри условия”, каза по време на първата копка кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев.

Строителните дейности няма да попречат на огнеборците да изпълняват задълженията си, заяви директорът на РДПБЗН комисар Иван Иванов. За много кратко, когато се сменят вратите – камионите ще напуснат сградата за 2-3 часа. Предвидено е обаче да са в отопляеми помещения, допълни комисар Иванов.

Сред мерките, финансирани със средства са подмяна на дограма, входни и гаражни врати, топлоизолация на външни стени, на покрив, мълниезащита, повишаване ефективността на осветителна инсталация, конструктивно укрепване на югоизточния ъгъл на основната сграда, цялостна подмяна на дървен гредоред и подова настилка.