Мъж изработи скален барелеф с образа на Св. Георги

177

Кадър: Бнт

Уникален скален барелеф с образа на Св. Георги изработи мъж от село Елешница.  Близо два месеца са били необходими на Петър Чорев да издълбае композицията върху скала.

Петър Чорев е учил дърворезба в Банско, а в университет завършил специалност „Изобразително изкуство“, съобщава „Бнт“.

Преди три години заминал да работи в Англия ,но мисълта да издълбае образ на светец върху една от скалите в селото не му давала мира.

Петър Чорев: В самото начало започнах само със секачи и с чукове, обаче установих, че е много трудно и ми хрумна идеята да прекараме догоре кабели и да мога да използвам машини.

Пътят до скалата, върху която е дълбал Петър е доста стръмен. За да може да работи върху камъка било необходимо да се изгради специално скеле с греди дълги 6 метра. Заедно с баща му го направили и така започнал да вая образа на светеца на кон.

Петър Чорев: Уникалното е, че се намира на много подходящо място на стратегическо, вижда се от половината село.

От съседи и приятели Петър намерил кабели, за да може да работи с машини. На скалата се трудил всеки ден до стъмване.

Велка Аршинкова: Много се гордеем, той когато почна да го прави вика бабо Велко ти че дадеш ли да включим ток от вас викам щом е за иконата винаги готова, ако иска и 100 лева да дам.

Кметът на селото Сашо Мицин има идея да освети уникалния скален барелеф с образа на Св. Георги. Ще направи и пътечка с перила и пейки. Ще има дори и официално освещаване.