6 неща, променили се във времето, които знаем от училище

79

С времето някои факти, считани за неоспорими, се променят. Знанието също еволюира. Ето 6 идеи, които са претърпели промени от времето, когато учихме за тях в училище.

1. Плутон не е планета
Плутон всъщност не е планета. От 1880 г. е известно, че съществува девета планета. През 1930 г. тя е открита от 23-годишния Клайд Томбоу, който предоставил откритието си на Обсерваторията в Харвард. След като 11-годишно момиче кръстило новата планета (на римския бог на подземния свят), Плутон бил официално включен в Слънчевата система. Но през 2003 година астроном откри по-голям обект зад Плутон, който беше кръстен Ерис. Тогава учените преразгледха критериите относно размерите и местоположението и решиха, че Плутон не отговаря на условията да бъде категоризиран като планета. Нито пък Ерис. Плутон беше понижен в званието „планета-джудже“. Напоследък учените дебатират дали да не го обявят отново за планета.

2. Диамантите не са най-твърдото вещество
От 2009 година са известни две субстанции, по-твърди от диамант – боронов нитрид и лонсдалеит. Първата е с 18% по- устойчива от диаманта, а втората – с 58%. И двете вещества са рядко срещани и нестабилни, което прави откритието по-скоро теоретично. Но през 2013-та учените компресираха частиците на борон нитрида и получиха изключително твърд негов вариант. Очаква се скоро навсякъде по света жените да започнат да искат годежни пръстени с борон нитрид на тях. Защото той е наистина вечен.

3. Салемските вещици не са изгаряни на клада
Вероятно всички сме чували как в градчето Салем са горили вещици. Всъщност това никога не се е случвало, обяснява Ричард Траск, който води градския архив. По времето на процесите срещу вещиците в Нова Англия все още са се спазвали английските закони. А според тях вещерството е престъпление, което се наказва с обесване, не с изгаряне. В Европа обаче Църквата обявила вещерството за ерес и го наказвала с изгаряне. Оттам тръгва и объркването.

4. Пирамидите не са строени от роби-евреи
Дори във филми като „Принцът на Египет“ се използва идеята за робите- евреи, които са построили пирамидите. Пирамидите не са строени от евреи, тъй като по това време просто е нямало евреи. Скорошни археологически открития сочат, че пирамидите са строени от самите египтяни. Работниците били наемани от бедни семейства, но били уважавани и погребвани близо до пирамидите. Това не би се случило, ако строителите са били роби.

5. Великата китайска стена не е единственото човешко творение, видимо от космоса
През 2003 г. първият китайски астронавт обори това твърдение. Той призна, че не е успял да види Стената от космоса, според данни на НАСА. Части от нея е възможно да се видят, но само при подходящи метеорологични условия или с телескоп. Видими от космоса са светлините на големите градове, както и пътища, мостове, летища, язовири. Те обаче не е възможно да се видят от Луната. Астронавтът Алън Бийн от Аполо 12 казва пред НАСА, че от Луната се вижда бяла сфера с малко синьо, жълто и тук-там зелено.

6. Групите на живите организми на са 3 или 5, както сме учили в училище
В училище сме учили, че живите организми се делят на три: животни, растения и микроорганизми. Или на пет, ако включим гъбите и едноклетъчните.
Колкото повече видове живи организми се откриват, толкова повече се усложнява тяхното групиране. Отделен клас организми са археите. Съществуват още по-подробни системи, които делят дори бактериите на още две групи.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“