ЮНЕСКО отново не успя да избере заместник на Ирина Бокова

31

Снимка: Unesco.org

Гласуването във втория тур, проведено вчера вечерта в Париж, не определи победител.

Членовете на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО отново не успяха да постигнат споразумение за това кой трябва да оглави международната организация през следващите четири години, пише Nova.

Гласуването във втория тур, проведено тази вечер в Париж, не определи победител, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Делегатите ще се нуждаят от трети кръг на гласуване, който ще се проведе в сряда. Повтаряйки процедурата, проведена в деня преди това, съветът разгледа всички кандидатури. За момента никой от кандидатите не успява да получи подкрепата на необходимото мнозинство – поне 30 от 58-те страни-членки на Изпълнителния съвет.

За мястото на Ирина Бокова бяха издигнати девет кандидатури, но по-късно Гватемала и Ирак оттеглиха предложенията си.

Остават кандидатите на Франция – Одри Азуле, която бе министър на културата на страната си до май; на Азербайджан – посланикът в Русия, композитор и учен Полад Бюлбюл; заместникът на Бокова – китайският дипломат Цян Тан; зам.-министърът на външните работи на Виетнам Фам Суан Шон; правозащитникът и бивш министър на семейните дела в Египет Мушира Хатаб; катарецът Хамад бин Абдулазис ал Кавари, който е бивш министър на културата и историческото наследство на кралството и съветникът на министъра на културата на Ливан Вера Ел Хури Лакьой.