Ако настръхвате от музика, е по-вероятно да изпитвате по-силни и по-наситени емоции

96

Снимка: Salud unComo

Случва ли ви се да настръхнете, докато слушате хубава песен? Настръхването или усещането за буца в гърлото, докато се слуша музика, всъщност е рядко явление.

Като студент в Харвард, през миналата година Матю Сачс изследвал хора, които настръхват от музика, за да види какво отключва това. Изследването включвало 20 студенти, 10 от които признали, че са изпитвали явлението, а на останалите 10 то не се било случвало. Изследователят сканирал мозъците на всички участници в експеримента.

Той установил, че онези, които реагират емоционално и физически на музиката, имат по-различно устроен мозък от хората, на които музиката не действа по този начин.

Изследването установило, че те имат по-голям обем нервни влакна, свързващи слуховата част на кортекса им със зоните на емоциите, така че двете зони в мозъка могат по-добре да комуникират помежду си.

Откритията на Сачс са публикувани в списание „Oxford Academic“. Ако настръхвате от музика, е по-вероятно да изпитвате по-силни и по-наситени емоции. Вероятно и много по-лесно правите асоциации между звуци, спомени и друг вид усещания.

Въпреки че проучването обхванало малък брой хора, в момента Сачс продължава работата си по темата, изучавайки работата на мозъка на фона на песни, които събуждат определени реакции. Той смята, че с тези изследвания може да допринесе за изясняване на неврологичните причини на някои психични разстройства.

Депресията води до неспособност да се изпитва удоволствие от ежедневните неща. Музиката успешно може да се използва от терапевтите за изследване на чувствата и емоциите.“, казва изследователят.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“