29 години затвор за ромка, удушила възрастна жена за 5 лева

51

Снимка: Getty Images

Oкръжен съд – Пловдив постанови 29 г. затвор за ромката Донка Петкова, която удуши за 5 лева възрастната жена Иванка Кукова от с. Дълбок извор. Убийството стана в дома на жертвата през февруари м.г., пише 24 часа.

Тогава 38-годишната циганка влязла в дома на 84-годишната пенсионерка. Поискала й 5 лева за това, че й помага в къщната работа. Бабата обаче нямала да й даде. Тогава циганката я повалила на земята и я умъртвила. Откъснала от ушите й златните обици, а после се върнала и задигнала покъщнината.

Съдът даде на Донка Петкова 25 г. за убийството и още 4 г. за грабежа. Ромката призна вината си и делото протече по съкратеното съдебно следствие. Това означава, че наказанието й се намалява с 1/3.

Прокурор Галина Андреева поиска доживотна присъда без право на замяна. Тя обясни, че Петкова два пъти е лежала в затвора. „Очевидно това не я е превъзпитало, щом за кутия цигари отнема човешки живот“, изтъкна обвинителката.

Синът на жертвата Ангел Куков се разплака в залата. Той поиска смъртно наказание за циганката. Съдът постанови по 20 000 лева обезщетение за него и сестра му. Адвокатът на Петрова заяви, че ще обжалва наказанието.