Регионалният премиер на Каталуния поиска мандат, за да я обяви за независима

38

Снимка: Reuters

Регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон поиска мандат, за да обяви Каталуния за независима държава. Това стана на заседание на регионалния парламент.

Той обаче предложи на депутатите да суспендират последствията от прокламацията за независимост, за да може да се проведе диалог. Това е жест, с който каталунските власти показват своята отговорност, посочи Пучдемон.

Според каталунския закон независимостта трябва да бъде обявена два дни след официалното публикуване на референдум за независимост, съобщава БТВ.

Резултатите от допитването за самоопределение на 1 октомври бяха „Да“ за независимостта, посочи той в речта си.

Това е изключителен, исторически момент, чиито последствия надхвърлят границите на страната, заяви той. Според него е станало ясно, че Катлауния е европейски въпрос.

По думите му е важно напрежението в Каталуния да бъде намалено и той „не играе на заплахи и обиди“.

Пучдемон припомни при какви условия беше проведен референдумът, за полицейското насилие, изземането на урни и бюлетини.

„Целта беше да се създаде паника и страх и да накара хората да си останат у дома“, посочи той и подчерта, че целта не е била постигната, защото „над 2 млн. души се изправиха пред страха“. Не ясно колко са искали, но не са успели да гласуват“, добави той.

„Милиони каталунци искат независима държава“, подчерта Пучдемон. Той припомни и усилията на каталунските власти за независимост през годините.