Камата: Не съм консул в Испания. Срокът е изтекъл преди 14 месеца

28

Христо Стоичков обави, че не е почетен консул в Кралство Испания от 14 месеца.

По-рано днес министерството на външните работи стартира процедура по неговото освобождаване от поста заради „влошената комуникация с властите в страната“, пише бТВ.

След референдума за независимост на Каталуния и размириците по улиците на Барселона, Камата се изказа остро по адрес на вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария и семейството ѝ, като ги нарече последователи на режима на генерал Франко.

Във второ изявление по мексиканската телевизия „Унивижън“ той поднесе извинение на Де Сантамария за това, че е намесил непълнолетния ѝ син в изказването.

Започна процедура по освобождаване на Стоичков като консул в Испания
Причината е усложнената комуникация с властите в страната

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет №585 от 29 юли 2011 г. Пише така: „Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години.“ От 2011-а до 2017-а не са 5 години…

Срокът е изтекъл преди 14 месеца. И сега разбирам, че утре на Министерски съвет щяло да се гласува нещо. Какво, къде, как?„, възмути се носителят на „Златната топка“ за 1994 г.

Аз нямам нищо общо с Кралство Испания поради простата причина, че нямам мандат. Нямам право нито да подписвам, нито да издавам документи. Щели да взимат някакво решение… Нека то взимат. Само че това трябваше да се случи преди 14 месеца, а не сега„, допълни Стоичков.

Със съобщение до медията ни се обърнаха от пресцентъра на Министерството на външните работи с разяснение за изказването на г-н Стоичков. Прилагаме го без редакторска намеса:

„По повод твърденията на г-н Христо Стоичков пред медии, че мандатът му е изтекъл, ви уведомяваме, че българските почетни консули нямат мандат. Пълномощията се прекратяват, когато реши МС. На почетния консул издаваме документ, наречен патент. Приемащата държава потвърждава съгласието си с друг документ, наречен екзекватура. И двата нямат срок.“