Министърът на икономиката: Основният проблем на „Емко“ е, че не притежава достатъчно складове

34

Кадър: БНТ

Mинистърът на икономиката Емил Караниколов напомня, че оръжейното дружество „Емко“ е свободно да продава произведената си продукция, след като лицензът му беше върнат. Това казва той в ефира на БНТ.

Отнемането на лиценза е вследствие на тежки нарушения, при които готовата продукция се съхранявала на производствената площадка, с което се застрашавал животът на работниците и населението. Заради отнетия лиценз за износ, дружеството не е могло да изпълни договорните си задължения, но според министъра на икономиката то е свободно да продаде продукцията си, тъй като към нея има голям интерес. С оглед на това Емил Караниколов изрази недоумение защо продължават протестите на работниците от „Емко“ и видя в това опит за „рекет“ към държавата.

Емил Караниколов отбеляза, че основният проблем на „Емко“ е в липсата на складове за продукцията му.

Министър на икономиката споделя: „Основният проблем на „Емко“, е че не притежава достатъчно складове, заради което бяха оставени около сто контейнера боеприпаси на производствената площадка. Тези контейнери трябва да са в складове, иначе е опасно. Със съдействието на „Кинтекс“ контейнерите на „Емко“ са закарани на пристанището в Бургас, където се съхраняват при пълна безопасност“

„След като лицензът е върнат, „Емко“ може да прави каквото иска с продукцията си. Производството не е спирано, а вече продукцията може да се продаде, като интерес има“, казва Емил Караниколов.

Министърът напомни, че оръжейният търговец „Кинтекс“ е прекратил договорите си с „Емко“ и е подписал такива с ВМЗ „Сопот“, за да обезпечи собствените си договори с трети страни-потребители.

„Въпросът е защо държавното дружество „Кинтекс“ е сключило договор с по-скъпа частна компания“, пита министърът.

Караниколов заяви, че щом оръжейното дружество е отстранило онези нередности, които са застрашавали човешки животи, лицензът му за износ е върнат. Според него лицензите за преки сделки ще се върнат още утре, когато ще има междуведомствена комисия. Караниколов заяви, че очаква в съдействие с оръжейните производители, за да се подобри законодателството за военнопромишления комплекс в страната. Той заяви, че във всички дружества се извършват проверки.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Всички спазват закона, като има само дребни предписания. При „Емко“ имаше сериозен проблем със складовата база. Тяхното ръководство трябва да реши този си проблем. Не може да се трупат боеприпаси, без да се складират.

Министърът на икономиката заяви, че до края на годината очаква ръст на икономиката от 4%, както и сходен ръст на брутния вътрешен продукт. По ръст на БВП България е в топ 4 в Европа.

„Доходите в частния сектор се увеличават до 9,9%. Министърът на финансите обмисля увеличаване на заплатите и в публичния сектор. Ще внеса предложение за мерки за насърчаване на инвеститорите, като ще предоставяме средства за обучение на нови кадри. Искаме да покрием над 50%, а в региони с голяма безработица – над 70. Науката и образованието трябва ефективно да се влеят в икономиката“.

Емил Караниколов се обяви за диалог и с опозицията, защото за икономиката се искат общи усилия. За пример той посочи облекчаването на административната тежест върху бизнеса и увеличението на работната заплата в частния сектор.

„Икономиката се развива с конкретни мерки. Трябва да погледнем производството и високотехнологичния сектор“, завършва Караниколов