Aмфети в чушки и екстази в портокали в затворите (СНИМКИ)

41

Снимка: btvnovinite.bg

Екстази в портокали, амфетамини в пълнени чушки, марихуана в кроасани, хероин в хастара на анцуг и в джоба на невръстно дете. Това са едни от иновативните методи за вкарване на наркотици в затворите по цялата страна, споделиха от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за „168 часа“.

Няма обаче точна статистика за броя на тези опити. Институциите все още се колебаят дали наркотиците се вкарва’ за собствена употреба, или за продажба и разпространение вътре в затворите.

 

Снимка: 168 часа

Осъдените са единни в своето мнение:
„По-лесно мога да си намеря наркотик и да се дрогирам зад решетките,
отколкото навън. Същото е и с разпространението му“, споделяли наркозависими затворници пред своите адвокати.

Оказва се, че най-желани от пандизчиите са марихуаната, амфетамините и хероинът. Най-често последните два се срещали в заловените пратки или по време на свиждания под формата на прах и много по-рядко като хапчета или спринцовка. На лишените от свобода им е нужно малко количество от тях, тъй като те си имат своите начини да го направят в пъти повече.

Снимка: 168 часа

Има и друг метод за вкарване на наркотици, които не залага на свиждания и колети. При него се изисква единствено някой да хвърли наркотиците над стената на затвора.

Най-фрапантни си остават тези случаи, при които е направен опит да се внесе наркотик чрез деца при провеждане на свободно свиждане. На това мнение са и от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. При тези случаи малчуганите отиват на посещение при свой роднина, а в джоба си или някъде по дрехите носят и наркотика. Интересното е, че дори се е случвало родителите на въпросното дете, след като вече е хванато с дрогата, да кажат, че не знаят откъде я е взело и защо е у него. Последният такъв случай е отпреди 10 години и си остава най-емблематичният.