Премиерът на Испания няма да допусне обявяването на независимост на Каталуния

16

Премиер на Испания Мариано Рахой се закани, че няма да допусне обявяването на независимост на Каталуния, което се очаква във вторник на сесия на местния парламент.

„Правителството ще предотврати каквато и да е декларация за независимост да се превърне във факт“, каза той в интервю за „Ел Паис“, съобщава kanal3.

„Испания ще продължи да бъде Испания, и ще бъде така още много време“, допълва Рахой

Рахой, чиито неадекватни решения в решаването на каталунския проблем, доведоха страната до тази тежка криза, бе призован от своя съпартиец и бивш премиер Аснар да подаде оставка и да свика нови избори, ако се страхува да приложи твърдо дадените му от държавата и Конституцията правомощия за гарантиране цялостта на Испания.

Междувременно в събота над 150 000 души излязоха на централния мадридски площад „Колумб“, за да изразят подкрепата си за единството на Испания. Подобни имаше и в други градове извън Каталуния.

В самата Барселона, на площад „Сант Хауме“, между кметството и правителството, стотици каталунци дефилираха с бели фланелки и плакати „Да говорим“, с които призоваваха двете правителства – каталунското и централното, да седнат на масата за преговори и да разрешат кризата.

„Ако не се се споразумеят, да подават оставки“, се четеше на някои от плакатите на площада.

Каталунското правителство вече е склонно да седне на масата на преговорите, като е готово да отмени едностранно обявяване на независимост, ако властта отзове от областта командированите 5000-6000 полицаи от други области на страната,

За неделя от 12 ч. от барселонския площад „Уркинаона“ ще тръгне многохилядно шествие на Гражданско общество на Каталуния. То призова всички граждани, обществени, политически организации да демонстрират под лозунгите „Стига вече! Да си върнем благоразумието!“

Мобилизацията тръгва от четирима приятели, които създадоха отворена група „Не сме сами“ във Фейсбук във вторник, а в петък по обяд тя вече наброяваше над 250 000 членове от цяла Испания и от чужбина.

„Отзвукът е невероятен“, споделя пред „Ел Конфиденсиал“ един от тях, Начо. „Хора от Барселона предлагат стаи за престой на жители от Галисия и Андалусия, които са готови да дойдат на събирането в неделя.