Главният оперативен директор на Ryanair напуска заради отменени полети

130

Снимка: Wikipedia

Главният оперативен директор на Ryanair Holdings Plc Майкъл Хики ще напуска поста си в авиокомпанията заради анулирането на над 20 хил. полета до следващото лято.

Хики ще се оттегли в края на октомври, съобщава превозвачът. Започва и търсене на негов наследник.

Отмяната на полети засегна около 700 хил. пасажери. Това се отрази и на плановете на Ryanair да увеличи пътниците си с 6 млн. души през тази и следващата година.

Главният изпълнителен директор Майкъл О’Лиъри пое голямата част от отговорността за лошото управление на изискванията за годишни отпуски на пилотите – обяснението, което компанията даде за отмяната на полетите.

Ще бъде трудно да му намерим заместник, затова сме благодарни, че се съгласи да продължи да изпълнява консултантската си роля, за да направи по-плавен прехода с неговия заместник и да завърши редица големи проекти, по които понастоящем той работи – по сключването на многогодишен договор за поддръжка на двигателите и нови проекти за хангари в Севиля и Мадрид“, добави той.

По-рано тази седмица О’Лиъри направи безпрецедентно извинение към своите пилоти в опит да спре кризата в авиокомпанията, която в момента е изправена срещу заплахата от бунт от страна на пилотите и кабинния екипаж.

Той пое голямата част от отговорността за лошото управление на годишните отпуски на пилотите – обяснението, което компанията даде за отмяната на полетите. Ryanair се надява, че изплащането на бонуси може да привлече някои пилоти, които да променят плановете си за почивка.

Хики обаче ще продължи да консултира авиокомпанията, съобщава О’Лиъри в изявление. Целта е да се осигури плавен преход за наследника му.

Майкъл Хики ще завърши „редица големи проекти“ преди да напусне, като например сключването на договор за поддръжка на двигателите и за новите хангари в Мадрид и Севиля, Испания.

Майкъл Хики, който стана оперативен директор на Ryanair през 2014 г., работи в превозвача от 1988 г. Той се присъединява като инженер и в последствие се издига до ръководител на екип.

Това е първата оставка по високите етажи на Ryanair след началото на кризата в компанията от 15-ти септември.

През последните 30 години Мик Хики имаше огромен принос за Ryanair, особено за качеството и безопасността на нашите инженерингови и оперативни функции“, коментира официално главният изпълнителен директор на компанията Майкъл О’Лиъри.