Какво разказа служителят на бензиностанция, превърнал се в герой?

77

Кадър: Фейсбук

Христо Димитров е служителят на столична бензиностанция, който буквално „изкъпа“ с пожарогасител 25-годишен младеж, отказал да загаси цигарата си.

Мъжът бил нощна смяна, когато за зареждане спряла кола с пернишка регистрация. В нея Димитров видял младежа с цигара в ръка, предава NOVA.

Направих му няколко пъти забележка да я изгаси, но нямаше никаква реакция.

Втори път му казах да угаси цигарата, защото може да се взривим. Реакцията беше: „Не си ти тоя, който ще ми кажеш какво да правя”. И прецених, че всъщност няма какво повече да си кажем с него. Всичко стана за десетина секунди”, разказва Христо.

По-скоро ме стъписа непукизмът и нежеланието да възприеме, че нещо нередно се случва и при това се държи демонстративно, все едно си е вкъщи или в бара. Това малко ме шокира (…) Опита се да ми обясни как трябва да влизам и да започвам да им чистя колата. Как фланелката му струвала повече от месечния ми доход. Беше доста агресивен, но по-скоро само на думи”, разказва Христо.

В следващия момент прецених, че нещо трябва да се направи. Вариантът беше да продължа да му се моля или да я изгася. На два метра от мен имаше пожарогасител, взех го и я изгасих”, разказа Димитров.

Последва напрежение, имаше заплахи, че ще ме пребият като ми свърши смяната. Шофьорът на автомобила не беше много доволен, защото съдържанието на пожарогасителя попадна и вътре в колата. Въпреки това другите младежи в автомобила не скочиха да го защитят”, каза още мъжът.

Христо Димитров призна, че не знае нищо за момчето, което е напръскал. От медиите сега научил името му и че е на 25 години.

Жалко е, че на тази възраст не знае къде се пуши”, коментира той.

За постъпката си Димитров е награден с грамота и подарък от ръководството на бензиностанцията. Според компанията реакцията му е била правилна, въпреки че е можело проблемът да бъде решен и по друг начин. Преценявайки риска обаче, по-добре, че се е случило именно така.

Реакцията ми беше спонтанна. Не съм направил нещо гениално. Дано след този случай отзвукът да не е само смях и забава, а да се извадят изводи от една подобна ситуация”, каза Христо Димитров.

Майката на момчето разказа пред NOVA, че синът й просто не е знаел, че не трябва да се пуши на бензиностанция. Тя самата поема вината, че не му е обяснила. Въпреки всичко, майката заяви, че смята да съди служителя от бензиностанцията, защото постъпката му е била пресилена и в момента очите на момчето не са в добро състояние.