Какво мотивира едно младо момиче да бъде учител?

216

Снимка: Дарик

Младата учителка Кристина Кънчева избира трудната професия – учител. 

Днес е Международният ден на учителя. Тази трудна професия е все по-непривлекателна за младите хора. Тя обаче е истинско удоволствие за Кристина Кънчева от Шумен, пише Дарик.

Младото момиче е завършило Английска филология преди 2 години и е избрало този път – да бъде учител в съвременно българско училище.

Въпреки че завършва Икономическа гимназия, тя прави почти обратен завой и вместо да продължи да изучава икономика, избира за висшето си образование Английска филология.

Записах се заради обичта си към езика, казва тя и обяснява, че като малка боледувала доста и прекарвала много време вкъщи.

Гледах cartoon network и още от ранна възраст започнах да говоря английски. Израснах с двата езика – български и английски. За съжаление нямах възможност да ходя на уроци по английски и това увеличи интереса ми, посочва младото момиче.

Младото момиче започва почти случайно работа в училище

В 12 клас се чудех какво да запиша, но „усетих“, че трябва да е английска филология. Така тя влиза в университета, за да овладее езика на Шекспир. Предложили й да запише и педагогическа правоспособност – така – между другото.

Съгласих се, но въобще не си мислех да стана учител, казва тя.

Дори бях категорична, че няма да се занимавам с това нещо. Не си представях да се занимавам с деца, разказва Кристина. Обаче се оказва, че съдбата има други планове и тя влиза в класната стая преди да завърши образованието си.

Така тя изкарва по- голямата част от втория семестър на 4 курс в Езиковата гимназия в Шумен като учител.
Съгласих се, защото исках да имам някакъв стаж, обяснява тя мотивът, който я отвел пред дъската.

Там някак си ми хареса – допадна ми работата, но не както е в момента. Сега наистина харесвам работата си, категорична е Кристина, която вече е редовен преподавател в СУ „Панайот Волов“.

Интересна ми е работата с учениците, техните емоции и преживявания. Споделят ги един с друг, но ги споделят и с учителя, ако му вярват.

Харесва ми да бъда част от техния живот. Искам и да ги науча на нещо. Не само английски, но да бъдат хора – да уважават себе си, останалите и да се научат на отговорност, споделя младата учителка.

Според нея младите отбягват професията на учител, защото смятат, че учениците нямат никакво възпитание и държанието им е под всякаква критика.

Учениците всъщност не са такива, каквито ги описват, а просто са по-различни от учениците, които сме били ние – това е, казва Кристина.

Тя с удоволствие влиза при своите 8-класници с надежда, че скоро някой от тях ще иде на езиково състезание и ще спечели.