Вандали замериха с камъни пътнически влак и застрашиха човешки животи

55

Снимка: Нова Вест

Вандали замериха с камъни пътнически влак  и натрошиха пет странични стъкла на мотрисата, чийто ремонт възлиза на около 12 хил. лева.

Снощи, (4 октомври), около 21:40 ч. дизелов мотрисен влак „Дезиро” е замеряна с камъни в участъка между Копиловци и Кюстендил. Мотрисата е обслужвала пътнически влак № 60219 от София за Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД за Нова Вест.

В резултат на вандалската проява са счупени пет странични стъкла на дизеловата мотриса, която е част от най-новия подвижен състав на националния железопътен превозвач.

При инцидента няма пострадали пътници или служители на железницата, но посегателства от този род сериозно застрашават живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ.

Нанесените щети на мотрисата се равняват на 12 000 лв., като цената на едно ново странично стъкло е около 3 000 лв. Подобни посегателства допълнително усложняват състояние на дружеството, като фактически саботират всички усилия на неговото ръководство за предлагане на по-добра и по-качествена услуга.

От началото на 2017 г. това е 75-ият случай, при който влакове на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД са замеряни с камъни. Тенденция е изключително тревожна, защото за цялата изминала година случаите са общо 75, като се надяваме броят до края на тази година да не нараства.

От пресцентъра още споделят, че хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!

Щетите, които националният железопътен превозвач понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове. Неизмеримо по-важни от парите, обаче, са човешкият живот и здраве!