ЕК: „Бъдещето ни не е Брекзит, а Европа”

19

Снимка: Getty Images

Бъдещето на ЕС е по-важно от Брекзит, заяви пред Европейския парламент Мишел Барние, главният преговарящ с Лондон от името на Европейската комисия.

„Бъдещето ни не е Брекзит, а Европа”, посочи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде бТВ.

„Все още не можем да говорим за бъдещето, без да сме постигнали истинска яснота по условията за напускане на Великобритания”, добави той.

Юнкер и Барние коментираха, че засега преговорите не са стигнали далеч.

„Остава още работа, не сме постигнали достатъчен напредък. Имаме напредък по въпроса с правата на гражданите, но не и по ролята на Съда на ЕС за тяхното спазване”, уточни Юнкер.

„Дяволът ще бъде в подробностите за финансовите ангажименти на Лондон, но европейците не може да плащат сметката за британското решение”, добави той.

„Засега не мога да кажа, че сме готови да навлезем във втората фаза на преговорите (за бъдещите отношения). Отгръща се страница от историята, твърде дълго отлагахме решаването на важните въпроси на 27-те останали страни от ЕС. Разговорите за бъдещето на Европа стават все повече и това показва нашата жизненост”, посочи Юнкер.

Барние отбеляза, че засега преговорите очертават сериозни различия, особено по финансовите въпроси.

„Не бихме приели оставащите в ЕС 27 държави да плащат ангажиментите на 28 страни. Нищо повече и нищо по-малко. Имаме различия по въпроса за защитата на правата на гражданите – британските съдии трябва да могат да се позовават пряко на споразумението с ЕС”, поясни той.

„От първия ден знаем, че това са извънредни преговори, изключително сложни от човешка, финансова, икономическа, политическа гледна точка, отражението е често подценявано.

Единството ни е от ключово значение. Искаме да успеем, да постигнем стабилно сътрудничество с Великобритания в областта на търговията, борбата с тероризма, отбраната”, допълни Барние.