60% от пенсионерите у нас продължават да се трудят и след пенсия

34

 Голяма част от пенсионерите в страната ни продължават да се трудят и след като са достигнали пенсионната си възраст и получават пенсии.

Причината е, че България е на предпоследно място по дълготрайност на трудовия живот в Европейския съюз. През 2016 г. според Евростат средната продължителност на годините, в които хората на територията на евросъюза се очаква да работят, е малко над 35 години, предаде БНТ

В сравнение с 2006 г. средната продължителност на работна активност се е качила с почти 2 години като последното десетилетие се е отразило повече на жените отколкото на мъжете.

След България по продължителност на трудовия живот в Европейския съюз е само Италия. В изследването е измерено колко години се очаква да работи един 15-годишен човек. У нас на 15-годишния тинейджър му предстоят почти 32 години работа, а на италианския – малко над 31. Сред страните членки с най-дълъг трудов живот е Швеция с над 41 години. На числата зад мен ясно се вижда, че в България се работи с около 10 години по-кратко отколкото в Швеция.

Спират ли обаче българите да работят след пенсия? Отговорът е не. 60 % от пенсионерите у нас продължават да се трудят. Причините – да поддържат досегашния жизнен стандарт и да се чувстват полезни. Тенденциите у нас са стажът и възрастта за пенсия да се увеличават плавно като това се отнася с по-голяма сила за жените. От началото на месеца пък се увеличи и минималната пенсия от 180 на 200 лв. като това нарастване от 11% засегна 824 000 души у нас.

За съжаление очевидно балансът все още не е напълно задоволителен, защото в противен случай нямаше да има толкова много работещи пенсионери, а хората щяха да се радват на заслужената си почивка.