Тестват ново приложение, което ще помага на мигрантите в Америка

35

Ново приложение за смартфони, помагащо на мигрантите да се движат безопасно през страните, се тества в Централна Америка и Мексико от тази седмица, преди да бъде разпространено в други части на света.

MigrantApp предлага информация на английски, испански и френски език за безопасността, здравето, настаняването и организациите, предлагащи помощ, предаде actualno.com, цитирайки БГНЕС.

Разработката се появява в момент, когато американската администрация в лицето на президента Доналд Тръмп усилено се бори с имиграцията.

Голяма част от вниманието на Вашингтон е насочено към мексиканците и централноамериканците, които съставят най-големия брой на нелегални имигранти, които влизат в САЩ. Централна Америка също е основен коридор за други мигранти от Латинска Америка – особено венецуелци – както и от държави от други континенти.

Международната организация по миграция към ООН (МОМ) уточни, че новото приложение не е средство заобикаляне на държавния контрол върху имиграцията. Напротив, функцията предоставя „ясна и достоверна информация за правните им възможности“.