Отбелязваме днес Денят на музиката, архитектурата и поезията

312

Днес е ден на музиката, на пенсионерите, на вегетарианците, ден на кафето в Япония, Покров на Света Богородица, Ден за борба с хепатита, но и Ден на поезията у нас.

През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти.

Световният ден на музиката се отбелязва по инициатива на ЮНЕСКО в 120 страни. За първи път се провежда през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към организацията.

Отбелязваме международен ден и на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

Макар че Международният ден на поезията е на 21 март, в България го отбелязваме днес. Целта на празника е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия.

Първи октомври е и ден на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто. Световният ден на вегетарианците е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.