Чудотворният образ на Божията Майка е вече в Св. Александър Невски

114

Иконата-копие на чудотворната атонска икона на Св. Богородица Всецарица бе посрещната в 18:00 часа, вчера, в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Образът на Майката Божия е подарък за Патриаршеската катедрала и ще остане за постоянно в Храм-паметника, съобщиха от пресцентъра на Св. Синод на Българската православна църква за Нова Вест.

Образът на Св. Богородица е изработен от монаси на Ватопедския манастир на Света Гора, Атон и е копие на известната чудотворна икона на Майката Божия, намираща се във Ватопед.

Не случайно иконата бе посрещната в навечерието на един от големите празници на Св. Богородица – Покров Богородичен.

След тържественото посрещане бе отслужено и възкресно-празнично бдение от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на храмовото настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Освен посрещната икона на Св. Богородица в катедралата се пази и друга нейна икона – Достойно есть, която бе подарена на ПКСХП „Св. Александър Невски“ през 2012 г. В храма се пазят още мощите на св. Александър Невски и на св. Серафим Саровски.

Заради голямата благодат на иконата „Св. Богородица Всецарица“, която помага на всички притекли се с вяра и упование към нея, у нас вече има няколко нейни копия.

Едно от първите, които пристигаха в България е тази в храма в Карджалийския кв. Гледка. Такава икона има и във Варненския храм „Св. Атанасий“, храм „Св. Петка“ в Пловдив, катедралния храм на Видин „Св. Димитрий Солунски“, столичният храм „Покров Богородичен и Гигиския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“.