Първият у нас Семеен център за недоносени бебета ще помага на родители

81

Родителите на преждевременно родените деца вече ще получават специализирана помощ и то на едно място. Това ще става в първия у нас Семеен център за недоносени, който съвсем скоро ще отвори врати.

Диляна поема първата си глътка въздух преди 8 години. Още с нея започва и битката й за живот. Момиченцето се ражда преждевременно – в 7-я месец, предаде Nova.

„Моят пораснал герой. Диляна се роди килограм и половина, малка, стоя дълго време в болниц Аз си тръгнах от болницата без бебе на ръце, както правят всички останали”, разказва Петя Банкова, майка на Диляна.

След раждането Петя не среща подкрепа.

„В болницата липсваше информация как да процедираме по-натам, какво е състоянието на детето. Беше голям шок за мен, както и за цялото семейство, защото никой не очакваше това”, добавя Петя.

А голямото изпитание започва, след като момиченцето се прибира у дома. Диляна вече е във втори клас и се развива нормално.

Сега родителите на преждевременно родените деца няма да се чувстват изгубени. А за да стане този център реалност, преди година фондация „За нашите недоносени деца“ започва кампания за набиране на средства.

Освен до разнообразни занимания, тук те ще имат достъп до различни специалисти, сред които лекари, психолози и логопеди.