От кои специалности в чужбина се интересуват най-много българските кандидат-студенти?

111

Снимка: economic.bg

С над 30 % е нарастнал интересът на българските кандидат-студенти към обучение в университети в Холандия и Германия тази година.

Достъпните такси и богатият набор от стажове и програми са сред основните причини да се увеличат кандидатурите за тези страни, съобщиха от пресцентъра на изложението „Европейско образование за успешна кариера-2017“ за Нова Вест.

Сред останалите фактори, които привличат учениците, решили да продължат образованието си в тези части на Европа, са успешна реализация веднага след дипломирането и практически насочените специалности, които предлагат висшите учебни заведения там, посочват експерти от консултантска агенция ЕДЛАНТА по повод големия интерес към изложението „Европейско образование за успешна кариера-2017“, което се проведе в София през почивните дни.

Сред най-предпочитаните и иновативни специалности в Холандия, които гарантират усвояване на полезни умения, са Нанотехнологии, Изкуство и технологии, Инженерна математика и Предприемачество.

Практически-насочените програми, които привличат най-много български студенти към немските университетите тази година, са Биотехнологии, Компютърни науки, Нутриционистика, Екологичен туризъм.

Въпреки нарастналия интерес към обучение в Холандия и Германия, броят на кандидат-студентите, които избират Великобритания за продължаване на образованието си, остава непроменен спрямо миналата година, сочи статистиката.

Очакванията са над 2000 първокурсници да заминат за Обединеното Кралство и тази есен, сподели образователният консултант Ели Тончева.

Въпреки неяснотите относно статута на европейските граждани след Brexit, интересът към Великобритания продължава да бъде голям.

И тази година британските университети предлагат различни стипендии в размер от 500 до 3000 британски паунда, а студентското финансиране с държавен заем продължава да бъде достъпно за българските кандидат-студенти и кандидат-магистри.

Освен това, програмите, които включват задължителен стаж, се превръщат в норма във все по-голям брой университети.

Българските кандидат-бакалаври и кандидат-магистри с отлични академични постижения са добре дошли в елитните университети от прочутата Russell Group, към която освен Оксфорд и Кеймбридж спадат научни институции като University of Southampton, University of Sheffield, University of Birmingham, University of Exeter и др., които провеждат научни изследвания на световно ниво.

За младите българи от изключително значение е не само да получат диплома, но и да имат възможности за професионална реализация.

Посетителите на изложението получиха информация за перспективни специалности, предлагани от престижни университети във Великобритания, Германия, Австрия, Холандия, Дания и други европейски страни.

Те имаха възможността да посетят презентациите на успешни млади професионалисти, от които научиха какви са възможностите за професионална кариера в областта на биология, биотехнологии, автомобилен дизайн и нутриционистика.

Изложението прдължава на 3 ти октомври в град Варна, на 4 ти – в гр.Бургас и на 5 ти октомври в град Пловдив.