Започна гласуването за независимост в Каталуния, въпреки опитите да го спрат

34

Гласуването в референдума за каталунската независимост започна въпреки опитите на властите в Испания да го спрат.

Вотът се провежда в някои секции, покзазват снимки в Twitter. Испанските власти не потвърждават информацията, но според официални данни тече нова конфискация на урни. Това пише El Pais, цитиран от „Фокус“.

По-рано управляващите в Каталуния гарантираха, че допитването ще се състои днес въпреки всички препятствия, издигани от Мадрид.

Жителите, чиито избирателни секции бяха затворени от испанските власти, ще могат да дадат гласа си на референдума във всяка секция при представяне на документ за самоличност.

Това обяви малко преди старта на изборния ден говорителят на каталунското правителство Жорди Турул.

Каталонската телевизия излъчи видео, на което се вижда как се доставят бюлетини в някои от секциите, съобщи Reuters.

Местни медии също съобщават за наличието на нужните за референдума изборни книжа в няколко района.

В събота обаче испанското правителство обяви, че повечето от гласоподавателните секции са запечатани, а по-рано бе съобщено за конфискацията на около 10 хил. бюлетини.

Стотици каталунци започнаха да се редят на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции.

Хората започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

Регионалното правителство на Каталуния обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот, в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.