Вижте някои интересни факти за космоса

868

1. Ако смалим земята до размерите на топка за билярд, тя ще бъде по-гладка от топката. Дори и с връх Еверест.

2. На Сатурн всеки ден валят тонове диаманти. Атмосферното налягане и температурата са толкова високи, че, според учените, те превръщат въглерода в диаманти още във въздуха.

3. Юпитер е толкова голям, че не обикаля около Слънцето. Той се върти около точка над повърхността на Слънцето. Самото Слънце също се върти около тази точка, така че леко се клатушка.

4. Венера се върти в посока, противоположна на всички други планети в Слънчевата система.Според учените силата на гравитационното притегляне на Слънцето е обърнала оста ѝ на въртене на 180 градуса.

5. Когато Луната е в най-отдалчената точка на орбитата си, всички планети в нашата Слънчева система могат да се съберат между Земята и Луната.

6. Земята се движи с 1029 мили в час, а Слънчевата система – с 490 000 мили в час.

7. Млечният път ще се сблъска с галактика Андромеда след 4 милиарда години. Сблъсъкът вероятно ще запрати нашето Слънце към друга точка на галактиката, но няма да унищожи Земята.

8. Най-бързото нещо във Вселената е пулсар, наречен PSR J1748-2446ad. Той е угаснала звезда, която се завърта 716 пъти в секунда.

9. Молекулярният облак Стрелец В съдържа над два окталиона галона алкохол. Според учените вкусът му наподобява този на ягодов ром.

Източник: Science Insider

Превод и редакция: „Нова Вест“