Емотиконки вместо шестици и двойки в столично училище

955

Нова интересна практика започва в  столично училище. Емотиконки вместо шестици и двойки получават учениците от първи и втори клас в столичното 51-о СУ „Елисавета Багряна“, пише „Монитор“.

Според Закона за предучилищно и училищно образование учениците до трети клас не получават количествени оценки, а само качествени. Новите правила обаче влизат поетапно и засега промените важат за първокласниците и второкласниците, а от догодина – и за децата в трети клас.

Така от тази учебна година всяко училище имаше свободата да разработи своя индивидуална система от символи, с която да замести оценките. В 51-о СУ са се спрели на емотиконите, познати от клавиатурата на телефона и социалните мрежи.

Така еквивалентът на шестицата е широко усмихнато човече,а на петицата – намигащо. Четворката пък е заместена от не чак толкова широко усмихнато човече, а тройката от лице с равно изражение. Намръщено човече вместо двойка пък получават хлапетата, които не са справили никак добре. Това разказа за „Монитор“ директорът на 51-о СУ Асен Александров.

Той добави, че емотиконите ще се поставят в тетрадките под формата на печати. Очаква се те бъдат доставени в школото следващата седмица, като за всеки учител ще има по пет.