Историческо! Позволиха на жените от Саудитска Арабия да шофират

67

Снимка: Getty Images

Международната общност приветства историческото решение на Саудитска Арабия да разреши на жените да шофират, след като досега това беше единствената страна в света, наложила забрана за това.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш похвали тази „важна стъпка в правилната посока“, а американският президент Доналд Тръмп отбеляза, че това е „положителен напредък в полза на правата на жените“ в тази съюзническа страна, често критикувана на международната арена, пише „Дарик“.

Във вторник вечерта саудитският крал Салман нареди на съответните министерства да разрешат издаването на шофьорски книжки „без разлика, както на мъже, така и на жени“ с указ, разтърсил като земетресение ултраконсервативното кралство. Активистки, някои от които бяха арестувани, че са дръзнали да нарушат забраната, настояват за тази мярка от десетилетия. Очаква се тя да влезе в сила от юни 2018 г.

Аз съм в шок, изключително радостна съм“, каза Хая Ракиян, 30-годишна банкова служителка, живееща в Рияд. „Не очаквах подобно решение преди по-малко от 10 или 20 години!“, заяви тя пред АФП.

„Това е много щастлив ден! Още не мога да повярвам и няма да повярвам, докато не видя това с очите си“, възкликва Шаса Дусри, служителка в петролна компания „Арамко“ в Дахран (Източна Саудитска Арабия), която казва, че кара кола в жилищния комплекс, в който живее, но никога извън него.

Много жени от саудитския елит, които можеха да шофират в Лондон или Дубай, но не и в Рияд, се опитваха да се противопоставят на забраната в Саудитска Арабия, но системно биваха арестувани.

Това е материализация на смелостта на жените, които се бореха за това от години“, заяви „Амнести интернешънъл“. „Само че то твърде много закъсня„, допълни организацията по повод отменянето на забраната, която тя определи като „малка стъпка“.

Жените продължават да са обект на сурови ограничения в Саудитска Арабия, където са поставени под опеката на мъж от семейството – баща, съпруг или брат, за да следват или да пътуват.В рамките на план за икономически и социални реформи до 2030 г., за да намали зависимостта си от петрола, Рияд изглежда смекчава някои наложени на жените мерки.

Решението за вдигане на забраната за шофиране идва, след като на саудитките беше разрешено да честват националния празник миналата събота на стадион, което се случва за пръв път в страната.