Шефове на големи интернет мрежи ще свидетелстват за евентуална руска намеса във вота

43

Снимка: theregister.co.uk

Ръководителите на Facebook, собствениците на Google и на Тwitter са поканени да свидетелстват пред американския Конгрес в рамките на разследването за възможна руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Reuters.

Съветник в Сената заяви, че ръководителите на трите компании са били помолени да се явят на публично изслушване в комисията по разузнаване към Сената на 1 ноември.

Лидери на комисията по разузнаване към Камарата на представителите заявиха, че комисията ще има открито изслушване следващия месец с неназовани технологични компании в усилие „да разбере по-добре как Русия е използвала онлайн средства и платформи, за да посее раздор и да повлияе на нашите избори“.

Представители на Facebook и Google потвърдиха, че са получили покани от комисията в Сената, но не казаха дали ще се отзоват. Тwitter не бе открит непосредствено за коментар, посочва Reuters.

Комисията в Камарата на представителите не назова компаниите, но източник от нея каза, че се очаква законодателите да изслушат същите три компании, които са помолени да свидетелстват в Сената.

Поканите за изслушване са поредната стъпка на разследващите конгресмени да получат информация от интернет компаниите, докато разследват мащаба на предполагаемите усилия на Москва да повлияе на миналогодишните избори в САЩ. Законодатели и от двете партии се опасяват все повече, че социалните мрежи може да са изиграли ключова роля в операцията за влияние на Русия.

Facebook разкри този месец, че предполагаеми руски тролове са похарчили 100 000 долара за разпространение в социалната мрежа на рекламни съобщения с политически характер, посредством създаването на фалшиви профили и страници.