30 000 души са евакуирани, след като пожар избухна във военен склад в Украйна (СНИМКИ/ВИДЕО)

38

Кадър: Фейсбук

Пожар избухна в складове за боеприпаси в поделение край град Калиновка в украинската Виницка област на 270 км западно от Киев.

Късно снощи след пожар в поделение, разположено в Калиновски район от Винницка област, започнаха експлозии в местните складове, където се пазят 188 000 тона боеприпаси и различни оръжия. С огъня се борят над 1200 пожарникари. Евакуирани са повече от 30 000 души.

По първоначални данни огънят е предизвикан от външен фактор, заяви премиерът на Украйна Володимир Гройсман, цитиран от Интерфакс.

Снимка: Twitter

Засега специалистите смятат, че това не е самозапалване, тоест е имало външна причина„, каза Гройсман в ефира на телевизия „Прямий“.

Въпроси от този род ще бъдат коментирани от компетентните органи, уточни той.

Според бившия шеф на украинското външно разузнаване Микола Маломуж обаче в армията на страната „просто липсва модел за гарантиране на сигурността на складовете„, посочват БТА и TACC.

Засега няма данни за пострадали. В Калиновка патрулират 239 полицаи; няма и потвърдени сведения за мародерски прояви.

Снимка: Twitter

Според местни жители, говорили пред телевизия „112 Украйна“, има „много разрушени къщи“ и човешки жертви, но спасителите съобщиха само за една пострадала жена, настанена вече в болница, добавя агенцията.