12 странни неща, които стават докато спим

99

Прекарваме в сън една трета от живота си. Някои заспиват лесно, други будуват и спят само по няколко часа на нощ. Едни имат ярки сънища, други не сънуват изобщо. Ето 12 странни неща, които ни се случват докато спим и за които често не подозираме.

1. Сънна парализа
Случва се, когато човек се събуди внезапно и усети, че не може да се движи. Причината за това е, че като цяло ние сме в безсъзнание докато спим. Мозъкът на страдащите от сънна парализа се събужда преди тялото им. Ако ви се случи, успокойте се, временно е.

2. Сънни халюцинации
Случва се, когато човек е почти, но не напълно заспал. Отваря очи и вижда странни и плашещи форми. Този тип халюцинации не са свързани с ментални проблеми и могат да се случат на всеки по всяко време. По-често се срещат при стресирани хора и при деца, както и при хора, употребили по-голямо количество алкохол.

3. Говорене насън
По-често срещано е при мъжете и децата и обикновено е резултат от стрес. Докато повечето от тези феномени са напълно безобидни, този може да е опасен. Говоренето насън е рисковано, ако делите стая с някой друг и не искате неволно да споделите определена информация.

4. Сън в съня
Този феномен се случва когато насън си мислите, че сте будни, а все още спите и просто навлизате в друг пласт на сънуването. Няма научно обяснение, но се смята, че тези, които го изпитват, са по-предразположени към духовни практики.

5. Ходене насън
Този феномен е сред опасните. Той е обратното на сънната парализа. Тялото ви е будно, но умът ви спи и не контролира тялото. За щастие сомнамбулизмът е рядко явление и засяга между 4 и 10% от хората. Причините за него са неизвестни.

6. Синдром на избухващата глава
Случвало ли ви се е да се събудите внезапно с мисълта, че сте чули силен трясък? Това явление се нарича синдром на избухващата глава и няма нужда да казваме, че е доста страшно. Причинява се от активност по време на сън в област на мозъка, която обработва звуците. Случва се при безсъние и при изравняване на часова разлика след полет.

7. Сънна апнея
Този феномен е по-страшен от ходенето насън и от всички останали в този списък. Сънната апнея причинява спиране на дишането, в резултат на което човек се събужда рязко. Случва се се заради отпускане на мускулите, което блокира дишането. Напредналата възраст, пушенето и затлъстяването са рискови фактори за сънната апнея.

8. Повтарящи се сънища
Според психолозите този феномен възниква, за да ни накара да обърнем внимание на неща, за които избягваме да мислим в будно състояние. Сънят продължава да се появява докато проблемът, който го причинява, не бъде отстранен.

9. Усещане за падане
Мозъкът ни се чувства заплашен от нещо, което сънуваме, тъй като той го възприема като истинско. Събуждането е начин тялото ни да се увери, че сме още живи.

10. Излизане извън тялото
Случва се когато човек е заспал, но е в състояние да се погледне отстрани. Много малко се знае за този феномен, но доста хора вярват, че е доказателство за живот след смъртта.

11. Внезапно просветление насън
Случва се по време на сън да ни осени внезапно просветление по определен въпрос или да намерим решение на отдавнашен проблем. Това става, защото подсъзнателно знаем отговора на много наши проблеми.

12. Секс насън
Феномен, признат от лекарите. Сексът насън е рядкост и при него индивидът извършва сексуални действия докато е напълно заспал.

Източник: viralthread.com

Превод и редакция: „Нова Вест“