Турски изтребители стреляха по кюрди след референдума за независимост

34

Турски изтребители извършиха въздушни удари по цели на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, ден след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.

Допълнителна бойна техника и военни бяха прехвърлени към границата с Ирак заради опасения, свързани със сигурността след вота,  пише 24часа, цитирайки Ройтерс.

Турският президент обяви, че всички варианти – от икономически до въздушни и сухопътни военни мерки, са на масата в отговор на вота за независимост, съобщи Ройтерс. Реджеп Ердоган обвини премиера на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани в предателство заради провеждането на референдума. Той предупреди, че иракските кюрди ще гладуват, след като Турция блокира камионите си да преминават границата с Ирак. Анкара разглежда вота като заплаха за националната си сигурност.

„Ирак няма да води преговори с правителството в Иракски Кюрдистан за резултатите от противоконституционния референдум за независимост“, заяви иракският премиер Хайдер ал Абади.

САЩ обявиха, че са дълбоко разочаровани от решението на правителството на Кюрдистан да произведе едностранен референдум. Русия също се противопостави на провелия се референдум за независимост.