Откритие! Руски учени създадоха препарат, който лекува рака във всеки стадий

28

Руски учени са създали и са тествали в космическото пространство генно инженерен препарат, който е ефективен спрямо всички видове и стадии на рак.

Това разказва пред вестник „Известия“ заместник-директорът на Държавния институт за изследване на чисти препарати на Федералната медико-биологична агенция професор Андрей Симбирцев, цитиран от eurocom.bg.

Според изданието това е фундаментално нов инструмент за лечение на злокачествени тумори, произхождащо от биотехнологията. Успехът е постигнат с помощта на космически експеримент и чрез него Институтът за предклинични изпитания успява да изобрети лекарство, което може да направи революция в борбата срещу рака.

Препаратът има работно заглавие „Белтък на топлинния шок“. Главната активна съставка е молекула, която се синтезира от всяка клетка на човешкото тяло в отговор на различни стресови влияния. Учените са били наясно с нейното съществуване отдавна, но дълго време се е предполагало, че белтъкът е можел да предпазва само клетката. По-късно е установено, че той притежава още една уникална функция – да помогне на клетката да изрази своите туморни антигени на имунната система и по този начин да се увеличи противотуморният имунен отговор, цитира вестникът Симбирцев.

Тъй като количеството на белтъка в организма е минимално, учените са разработили система за неговото синтезиране. Генът изолира човешки клетки, които са отговорни за производството на белтък.

Федералната медико-биологична агенция притежава уникалната възможност да провежда медицински изследвания с помощта на космически програми. Работата е в това, че за да се направи рентгеноструктурен анализ на действието на белтъка е необходимо да се сформира свръхчист кристал. Тъй като в условията на земното притегляне е невъзможно неговото формиране, белтъчните кристали израстват неравномерно. По тази причина се роди идеята този белтък да бъде изследван в космоса. Експериментът беше проведен през 2015 година. Опаковахме свръхчист белтък в капилярни тръби и ги изпратихме в космоса, продължава разказа си Симбирцев.

За шест месеца по време на полета са се създали перфектни кристали. След като са върнати на Земята, са анализирани в Русия и Япония, където има подходящо оборудване за рентгенов анализ. След като правят изследването, се установява, че учените са на прав път.