Главният прокурор Сотир Цацаров обсъди проблемите с незаконната миграция с федералния прокурор на Южна Калифорния

25

На 26-ти септември 2017 г. в Съдебната палата главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с федералния прокурор на Южна Калифорния Робърт Киафа.

Г-н Киафа е на посещение в България по покана на Посолството на САЩ и на фондация „Риск Монитор“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата за Нова Вест.

Предвижда се той да изнесе лекции пред съдиите и прокурорите от Специализирания съд и Специализираната прокуратура за антикорупционни разследвания и за разследване на престъпления в обществените поръчки.

В хода на разговорите г-н Цацаров и г-н Киафа обсъдиха проблемите с незаконната миграция, с организираната престъпност и корупцията. Между 3000 и 5000 е ежегодният брой на делата в Южна Калифорния, свързани с незаконна миграция, уточни г-н Киафа.

Той посочи обаче, че не всички случаи се превръщат в наказателни производства. Г-н Цацаров заяви, че според българското законодателство всяко незаконно преминаване на границата е престъпление и се разследва от прокуратурата.

В случаите на наказателни дела срещу политически фигури, прокуратурата винаги е упреквана, че се превръща в средство за политическо наказание, каза г-н Киафа.

Обвиненията на прокуратурата се доказват в съда, без значение дали има тълкувания на действията на обвинението от трети страни, посочи още той.

Г-н Цацаров и г-н Киафа се обединиха около становището, че работата на правоохранителните органи може да е успешна, само ако разследващи и прокурори работят заедно.