Кюрдите започнаха да гласуват за своята независимост – Турция изпраща армията

62

Иракските кюрди започнаха гласуването за своята независимост. Това става първо в секциите в чужбина.

Въпреки натиска от Анкара, Техеран, Багдад и Вашингтон, гласуването на необвързващия референдум започна както беше планирано, съобщават vesti.bg.

Първи започнаха да гласуват кюрдите, живеещи в Китай.
„Гласуването в интернет за кюрдите в чужбина ще бъде възможно в продължение на три дни”, каза Шируан Зирари – говорител на Избирателната комисия на Кюрдистан. „За да се гласува, е необходимо да се представи документ за иракско гражданство”.
Точният брой на иракските кюрди в чужбина е неизвестен, добави Зирари. Референдумът в самия Кюрдистан е насрочен за понеделник.
Централната власт в Ирак се противопоставя на референдума, като го обяви за противоконституционен. САЩ, Иран, както и режимът на Асад в Сирия също критикуваха провеждането на допитването.

А Турция започна предислоцирането на военни части към границите на населените с кюрди области в Сирия и Ирак.

Междувременно в Анкара пристигна началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Ирак Осман ал-Ганими, който ще преговаря с турския си колега Хулуси Акар.

Отговорът на на Турция на планирания референдум за независимост в кюрдския регион в Северен Ирак ще бъде с дипломатически, политически, икономически измерения и в областта на сигурността, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

„Ще изчакаме резултатите и тогава ще обявим пред обществеността какви стъпки ще предприемем”, добави той.

Днес турското правителство поиска от парламента мандат за изпращане на армията в Сирия и Ирак. В искането насроченият за 25 септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан се определя като „пряка заплаха за Турция”.

Ибрахим Калън, говорител на президента Реджеп Ердоган, определи допитването за независимост на кюрдите като „ужасна грешка”, която ще предизвика нови кризи в региона, ако не бъде отменено.