Зукърбърг: Русия се намеси в изборите в САЩ, помагаме на Германия да избегне това

30

Снимка: theregister.co.uk

Собственикът на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че помага на Германия да спре намеса на Русия в изборите, подобна на тази в САЩ и Франция.

Вземаме мерки през този уикенд, за да осигурим ненамесата в германските избори – от блокиране на хиляди фалшиви профили до партньорство с властите като Федералната служба за информационна сигурност и споделяне на мерки по сигурността с кандидатите и партиите.“ – коментира Зукърбърг.

Той уточни, че са премахнати хиляди фалшиви профили, свързани с Русия, през които са предприемани действия за манипулиране на изборите „в нашите страни, включително Франция“, съобщават от euobserver, цитиран от news.bg.

Зукърбърг посочи, че по време на изборната кампания в САЩ, през водещи към Русия акаунти, руска група е разпространила около 3000 съобщения, подпомагащи кампанията на Доналд Тръмп. За това групата е платила над 100 хиляди долара.

Създателят на Фейсбук потвърди, че ще предаде всички доказателства на американския конгрес, за да бъдат предотвратени в бъдеще подобни акции на Кремъл срещу избори в други страни.