Германците избират нов парламент днес

24

Днес се провеждат парламентарните избори в Германия.

Изборите се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип, съобщи бТВ.

Хората с право на глас са 61,5 млн. Те разполага с два гласа, за да изберат депутатите в Бундестага (долната камара на парламента).

Минималният брой на местата в Бундестага е 598 души. Половината от местата (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5 процента. Другата половина от местата (299) са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50 процента или не.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия.

Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва Франс прес.
Броят на депутатите в новоизлъчения парламент се определя чрез сложни калкулации. Те в крайна сметка водят до набъбване на броя на депутатите в Бундестага.

В досегашния парламент депутатите бяха 613, а според прогнозите в новия могат да достигнат 700. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство отново ще е коалиционно, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборният ден днес започва в 8 ч. сутринта и приключва в 18 ч. вечерта местно време.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36%. Социалдемократическата партия (СДП) на Мартин Шулц ще получи 21,5%. Алтернатива за Германия, определяна като популистка и антиимигрантска, ще вземе 11%. Либералите от Свободната демократическа партия – 10%, Левите – 8,5% процента, а Зелените – 8%.